Gezondheid

De gezondheid van onze Engelse Bullen staat voor ons centraal.

Sinds 1 juni 2014 zijn de eisen om te mogen fokken met een Engelse Bulldog aangepast.

Helaas is niet in overleg met de Engelse Bulldog fokkers besproken waaraan de nieuwe gezondheidseisen moesten voldoen..

Onderzoeken die voor 1 juni 2014 verplicht waren:

 • Luchtpijp foto met beoordeling van diameter.
 • controle gehoorgang
 • controle neusgaten
 • bevoelen ellebogen (ED)
 • bevoelen heupen
 • controle huid en vacht

Tevens was het verplicht om minimaal twee maal deel te nemen aan een show waar een minimale beoordeling Zeer Goed verplicht was.

Onderzoeken die vanaf 1 juni 2014 verplicht zijn:

 • DNA
 • HUU
 • ECVO (oogonderzoek), uitgevoerd door een gespecialiseerd oogarts.
 • Patella luxatie, gelukkig sinds juli 2017 alleen nog uitgevoerd door een Europees Gecertificeerd Orthopeed
 • Exterieur keuring (uitgevoerd op een door de Raad van Beheer georganiseerde datum)
 • Conditie test (uitgevoerd op een door de Raad van Beheer georganiseerde datum)

Wij zijn het eens dat de gezondheidsonderzoeken onder de loep zijn genomen. De Engelse Bulldog is immers een gevoelig en kwetsbaar ras. Het is goed dat er extra onderzoeken als DNA (afstamming), HUU en ECVO bijgekomen zijn. In onze ogen is dit een waardevolle toevoeging om de gezondheid van dit prachtige ras te verbeteren. Ook is het geweldig dat halverwege 2017 definitief besloten is dat de patella luxatie onderzoeken gedaan moeten worden door een Europees Gecertificeerd Orthopeed. Hiervoor zijn wij mede verantwoordelijk. Deze testen werden hiervoor gedaan tijdens de aankeuring door een dierenarts die niet gespecialiseerd was in orthopedie, waardoor er vaak onjuiste beoordelingen geconcludeerd werden.

Echter is de conditietest naar onze mening een regelrechte aanfluiting. Het voegt niets, maar dan ook niets toe aan het testen van de gezondheid van de dieren. Het levert de bulldog alleen maar veel stress op.  Er wordt verwacht dat de bulldog in maximaal 12 minuten een kilometer loopt. Voorafgaand aan de test wordt de temperatuur, hartslag en ademhaling gemeten en genoteerd. De hond moet na de test binnen 15 minuten weer volledig hersteld zijn in temperatuur, hartslag en ademhaling. Is dit niet het geval dan krijgt de hond een onvoldoende en mag er op een latere datum één herkansing plaatsvinden. Krijgt de hond dan weer een onvoldoende, dan mag er met deze hond niet gefokt worden.

Wij zullen uitleggen waarom wij het niet eens zijn met deze test;

Met onze Dexx zijn wij op de allereerste aankeuring in 2014 geweest. Dexx liep de test probleemloos en ruim binnen de tijd. Onderweg nam hij nog even de tijd voor een plasje en een poepje.

Na de test moest Dexx rusten. Dit ging vijf minuten volgens plan maar hij werd daarna helaas afgeleid door een heerlijk ruikend loops teefje.

Waren in de eerste vijf minuten zijn hartslag en ademhaling al volgens schema gedaald, na het kennismaken van het teefje veranderde dit in hevige opwinding bij Dexx.

Dexx, een ervaren dekreu, weet heel goed wat hij doen moet bij deze voor hem lekkere geurtjes...

Na de 15 minuten waarin hij had moeten herstellen werd Dexx dus afgekeurd en kreeg een onvoldoende met de mededeling dat hij met deze uitslag niet anders dan zeer ernstige hartproblemen moest hebben.

Omdat Dexx nog valt binnen een "niet van toepassing"  groep, kreeg hij wel toestemming om te mogen dekken met deze uitslag. Dit staat dan ook vermeld op zijn certificaat. Dus theoretisch mochten wij fokken met een reu met een hartprobleem?

Wij waren na deze uitslag erg van slag en zijn de week erna direct naar een cardioloog gegaan met Dexx en we hebben hem en zijn hart helemaal na laten kijken. Dexx kreeg een röntgenfoto (om de grootte van zijn hart te bepalen), een ECG en een hart echo met Doppler onderzoek.

De conclusie was zeer duidelijk: Dexx mankeerde absoluut niets aan zijn hart.

We hebben deze dierenarts alles op papier laten zetten en zijn hiermee en de onderzoeksuitslagen terug gegaan naar de Raad van Beheer.

Hun reactie was dat ze niets konden veranderen aan de mening van hun dierenarts en dus kon het resultaat niet ongedaan gemaakt worden.

Wij hebben daarop contact opgenomen met de betreffende dierenarts en hebben hem geconfronteerd met alle uitslagen van de cardioloog. De dierenarts was blij dat wij het niet hadden laten zitten bij het oordeel en heeft contact opgenomen met de Raad van Beheer om aan te geven dat onze Dexx ten onrechte een onvoldoende gekregen had..

De Raad van Beheer gaf aan dat het alleen aangepast kon worden als wij opnieuw mee zouden doen aan de test en Dexx dus opnieuw moesten laten beoordelen. Dit betekende dus opnieuw met Dexx in de auto. Dexx houdt niet van autorijden en wordt wagenziek. Dit betekend dus met een gestresste hond aankomen op een "gezondheidskeuring". Ook moesten wij opnieuw het volledige bedrag betalen.

Wij hebben besloten om niet Dexx nogmaals mee te laten doen aan deze aankeuring. Het bewijs dat hij kerngezond was hadden wij inmiddels mét duidelijk bewijs van de röntgenfoto, ECG en echo in handen.  Bewijs dat Dexx ongezond zou zijn met daarbij een goede medische onderbouwing, kon de Raad van Beheer ons niet aanleveren.

Na deze ervaring hebben wij dan ook samen met onze cardioloog geconcludeerd dat deze conditietest geen enkele meerwaarde heeft op de gezondheid van de Engelse Bulldog.

Wij willen bewijzen zien dat een hond wel of niet gezond is. Bewijzen van een dierenarts die er verstand van heeft. Een kilometer lopen is geen bewijs. Onze Dana heeft een zeer nauwe luchtpijp en een zeer ernstig hartprobleem. In de zomer zou zij bij het lopen van deze test dood neervallen. In de winter loopt zij deze test probleemloos en zou zij hiervoor slagen..

Daarom doen wij bij al onze fokdieren aanvullende onderzoeken.

Deze hebben wij samen opgesteld met onze vaste dierenartsen en deze bestaan uit:

 • röntgenfoto van de heupen met beoordeling
 • röntgenfoto van de wervelkolom met beoordeling
 • röntgenfoto van de luchtpijp met beoordeling
 • röntgenfoto van het hart met beoordeling
 • ECG en/of hartecho met beoordeling
 • Algehele inspectie en gezondheidscontrole van de hond waarop gelet wordt op:
  • grootte van de neusgaten
  • grootte van de gehoorgangen
  • conditie van de huid en vacht
  • ademhaling en ademhalingsgeluid
  • ED (elleboogdysplasie)
  • Problemen en beweeglijkheid van de schouders
 • Cystinurie (sinds november 2018)

Het kan dus voorkomen dat wij besluiten dat wij een hond, die volgens de Raad van Beheer fokken mag, toch niet ingezet zal worden in de fok als blijkt dat deze hond niet goed door onze aanvullende onderzoeken komt.

Andersom kan het echter ook voorkomen dat een hond net als onze Dexx wordt afgekeurd en waarna blijkt dat de hond na aanvullende onderzoeken gezond is dat wij toch besluiten om met de hond te gaan fokken.

Wij vinden het heel erg jammer dat het de Engelse Bulldog fokker bijna onmogelijk gemaakt wordt om nog mooie combinaties van ouderdieren te maken. Dit is erg slecht voor de Engelse Bulldog populatie in Nederland en men werkt het zo in de hand dat steeds meer fokkers zonder stamboom of goede gezondheidsonderzoeken gaan fokken.

Hieronder voorbeelden van aanvullende gezondheidsresultaten van onze dieren.